FONT I TOTES LES CONSEQÜÈNCIES

La Fireta

OPINIÓ

GIRONELLAARTICLE PUBLICAT A REGIÓ7  16/12/2017 


CRÍTICA A DAVID FONT 

Dos dies de mercat nadalenc faran reviure l'interior de la fàbrica de cal Metre de Gironella. El motiu és la nova edició de La Fireta, una proposta que neix fa sis anys i que s'ha dut a terme sempre en espais especials i plens d'història, com Konvent i el teatre de Cal Rosal, l'església Vella de Gironella o la Torre de l'Amo. Només això ja denota una sensibilitat i trajectòria dels seus creadors.

Enguany però s'escriu una bomba entre línies que fa pujar el to. Es tracta de l'entossudiment i virtuosíssisme de David Font, alcalde de Gironella, i tot el seu equip, per recuperar aquesta antiga fàbrica en desús i donar-li una nova utilitat. D'aquest fet, fa temps i temps que se'n parla i remena, però és ara que majestuosament veu la llum i amb bon criteri. És l’inici al bon sentit i bon gust. Amb això, Gironella és desmarca de la comarca i mostra la seva part més europea, tornant a guanyar el primer premi en idees, recuperació, funcionalitat i especialment acció, tot i que Puig-reig també ho està batallant i de ben segur ho aconseguirà en breu. 

Què passa amb la resta de patrimoni colonial? Fins quan seguirem veient  com es malmet, perd la respiració i perd el valor? Les colònies són una de les joies més bèsties que tenim al berguedà, tot i així poques són les propostes institucionals que acaben garantint un vincle entre la societat i la realitat. No cal desmerèixer res, però si garantir una viabilitat. Algunes colònies troben la sempre amable solució de la desconeixença de propietat i els diners. És l’excusa més banal que es pot aplicar davant d’un patrimoni tan valuós com aquest. Sovint crec que és la ganduleria política i ja se’m desmereix. És com posar-se davant d’un mort i demanar-li que ressusciti. Fins quan les normatives decadents i requeriments ens ofegaran? Ens aixequem de peus i fem com el Font o esperem veure el mateix resultat de la mineria, el tèxtil, el tren. Quan el mort fumegi, ja que no ressuscita amb els parenostres i ens menjarem les gambes. 

Davant totes aquestes mancances tècniques institucionals en puc parlar en primera paraula, les porto gairebé tatuades en l'ànima.  Després de la cessió, ara fa ja vint-i-sis anys de l'edifici del convent, l'hem transformat en un centre d'art contemporani, per on han passat milers d'artistes, tant del panorama nacional com internacional. Konvent s'ha convertit en referent, no tan sols artístic, ideològic i expositiu, sinó també de recuperació i conservació del patrimoni i del territori.

Aquest és el sentit i futur que hem de buscar, cal que políticament tinguem les coses claríssimes, i si no es prenen decisions ràpidament, només veurem com anem perdent les oportunitats. Jo no em rendiré, ni tampoc ho farà el Font, ni els de Puig-reig. No ens calen mans, ni que ens ploguin els diners del cel. Sabem què fer del nostre patrimoni i el David Font s’hi posa amb totes les conseqüències. No el votaré mai, ho he dit mils de vegades, però l’admiració és gran. Construir. Dijous 21 de desembre estem convidats a decidir per un país, també podem enviar diners a Sudàfrica i a la marató de TV3 i obrir els ulls a les obvietats de casa, ja sigui CUP, PDCAT, ERC, SOCIALISTES o els que falten. Felicitats Gironella i Fireta, benvinguts a les colònies !!

Comentaris