EDIFICIS VELLS I NOUS

Desitjos 2017

OPINIÓ

FILARMÒNICA DE L'ELBA (HAMBURG)



ARTICLE PUBLICAT A REGIÓ7  13/01/2017

EPISODIS 2017

PRIMER. Manresa té un solar abandonat davant la fàbrica al costat de les piscines municipals. Fàbrica destrossada. La colònia Vidal també. Cardona. Igualada. Matamala és espectacular. I cada poble s’abandona com el gos i les persones a la gasolinera. Hem construït i ens pintem els llavis. Les prostitutes de la senyora Rius. Què cal fer per millorar. Els habitants creiem que ja paguem impostos i d’aquesta manera tenim prou llibertat per no fer res. Qui paga mana.

SEGON. Hamburg ha estrenat el controvertit edifici de la Filarmònica de l’Elba, dissenyat pels arquitectes suissos Herzog & de Meuron. El projecte més car d’Alemànya. S’estrena en mig de la voràgine de crítiques, principalment perquè ha vist multiplicar per deu el seu cost inicial. De 77 milions d’euros a 785. S’injecten milions en propostes de poca lògica. Sempre creiem que algú s’embutxaca rèdits i no estem mai contents. Elba resulta ser espectacular. A part de les mil i una brutalitats i novetats tècniques de cobertes i el màxim detall, l’edifici inferior estava abandonat, deteriorat i malmès degut a la segona guerra mundial. Entrades esgotades per tota la temporada. En faran ús.

TERCER. L’Ajuntament de Barcelona ha comprat el Teatre Tantarantana. 1,3 milions d’euros. L’objectiu d’incorporar-ho a la xarxa de fàbriques de creació d’arts escèniques i mantenir viva l’acció comunitària per apuntalar la cultura com a eina de cohesió social. De moment no fa pudor, ho farà quan es vegi qui ho gestionarà. Dubto de la seva viabilitat.

QUART. Si algun dia sóc polític, boig o ric, em compraré pastilles per a la tos, un bazuca, unes alicates, el diccionari francès, moltes plantes aromàtiques, unes sabates blaves, un autobús que faci viatges a preu mòdic i sense parar de Berga/Manresa/Barcelona i Madrid també. Conèixer món ens fa obrir la ment. Ni que sigui per portar els fills adoptius a Andorra. És necessari invertir en cultura i patrimoni.






Comentaris