REMIRANT EL BERGUEDÀ XAVIER GUAL

Empresari/Periodista

OPINIÓ

XAVIER GUAL





ARTICLE PUBLICAT A LA REVISTA REGIÓ7 19/03/2016

Berguedà visions per renéixer

Vuit persones de la comarca repensen el Berguedà des de la seva òptica personal. La comarcaestàdeprimida? Hi ha regressióPerò, s que lanàlisi de la realitat grisa que ha deixat la crisi (o les crisis), hiha elements que convidin a tenir un renaixement dBerga i de la comarca? Respostes per a la represa.Coordinació: Pep Espelt Fotos: Jordi Plan



Si que hi ha res a fer

Empresari. Berguedà. Dues  paraules amb motxilles de significats reals, estereotipats, contraris i condicionats per  les experiències. Una mala  parella  pot fer-te  solitari  per sempre. Uns dies en una casa rural ben acompanyat serà un paradís en els records. Estar mal pagat  i maltractat et condiciona la visió respecte  de  totes  les empreses.

En aquest conjunt de pobles i una ciutat, tenim gent negativa, pessimista i queixosa de l’entorn proper i llunyà. Són apologetes del #nohiharesaferisme. Una mala militància. Còmoda i adaptable a les mandres i pors de cadascú.

Els empresaris no som tan diferents. No tenim cap altre mèrit o avantatge que el de provar de fer coses abans que un altre. O fer-les diferents. O fer-les millor. Observeu de prop l’empresa mediterrània per excel·lència: el bar. Tot fet, tot dit, tot inventat?  De cap  manera. Els uns obren, els altres tanquen. En uns et sents com a casa, en d’altres no t’hi trobes.  Menges  com  els déus  un simple entrepà o el cafè és per escopir. Ells són els emprenedors de sota casa o de la cantonada. Un taverner és un sorrut i un altre és el millor per a la conversa de tarda. Els optimistes triomfen. Com en tot a la vida.

Costa trobar algú a qui no agradi viure aquí. Però molts marxen. D’altres van i tornen. Més que mai és el moment de les idees i del #femhosensediners. Són les que en generen. Obre  un  gastrobar. Planta  vinyes. Carrers nets i geranis als balcons. Les botigues amb futur obren més. Els restaurants entre setmana. Una mina, un museu o un negoci. La ruïna de les colònies, aprofitem-la o bé l’ensorrem. La natura ja no es manté sola. La brutícia (la merda) serà un recurs per regenerar. Tot és (o podria ser, si algú vol) negoci  aquí.  Fins i tot en Gramsci podria estar-hi força d’acord quan deia  que  odiava  els indiferents,  perquè els pessimistes (berguedans) malgrat tot es fan sentir... i també compren.

https://twitter.com/xaviergual

Comentaris