REMIRANT EL BERGUEDÀ ISAAC VILALTA

Perodista Esportiu 

OPINIÓ

ISAAC VILALTA



ARTICLE PUBLICAT A LA REVISTA REGIÓ7 19/03/2016

Berguedà visions per renéixer

Vuit persones de la comarca repensen el Berguedà des de la seva òptica personal. La comarcaestàdeprimida? Hi ha regressióPerò, s que lanàlisi de la realitat grisa que ha deixat la crisi (o les crisis), hiha elements que convidin a tenir un renaixement dBerga i de la comarca? Respostes per a la represa.Coordinació: Pep Espelt Fotos: Jordi Plan



Joc net

No és una veritat absoluta però sí un motiu per presumir-ne: si parlem d’esports, el Berguedà és una  comarca privilegiada. Una altra cosa és que  esportivament funcioni. Perquè en cultura esportiva seguim la (il·)lògica de la resta.

El Berguedà té la Baells, els Cavalls del Vent, ports  de muntanya –truquem ja al Tour?-, en Marc Coma, el Circuit d’Olvan, l’Oriol Rosell, clubs/escoles de  futbol  amb  una estructura notable, els Mountain Runners, un  cros  escolar  per  setmana, parets per escalar, la Marató Esportiva de l’Isanta, l’Handbol Berga i en Joan Sagalés, la Núria Picas i en Pau Bartoló, en Kiku Soler, el Cicle de Muntanya, la Sailfish, caminades i curses populars, els clubs de petanca, el Catllaràs  i els Rasos de Peguera, el primer racó del Principat on, el 1908, va practicar-se l’esquí. 

Resulta paradoxal, doncs, que no siguem capaços de donar a l’esport la profunditat que ens ofereix. És un error  plantejar aquests elements com a atractius únics en i per si mateixos.

Cal aplicar un model que els integri en xarxa i que vinculi l’esport a la salut, l’alimentació, l’educació, el turisme, l’economia, la cultura i el medi ambient de manera empàtica, pedagògica, inclusiva, vertebradora i integral.  I xuclar d’aquí, del projecte Summit de l’Emma Roca; i d’allà, com està fent el Consell Comarcal amb el projecte de creació  d’un circuit de curses de muntanya a l’alt Berguedà a imatge  del de Zegama.  Reverències. 

Per tot això, més enllà d’agències  –que també–, cal la implicació de clubs, entitats i consells escolars. I bàsic, oblidar-nos de la (vella) cultura de la subvenció que ens deixa projectes com l’esquelet de piscina coberta –i descoberta– inacabada  de Gironella, el premi  Nobel del gimnàs de Navàs, o de fiar-nos de qui sigui per resoldre el nyap del Tossalet.

https://twitter.com/isaacvilalta



Comentaris