REMIRANT EL BERGUEDÀ GERARD VINYAS

Enginyer i Viticultor 

OPINIÓ

GERARD VINYES




ARTICLE PUBLICAT A LA REVISTA REGIÓ7 19/03/2016

Berguedà visions per renéixer

Vuit persones de la comarca repensen el Berguedà des de la seva òptica personal. La comarcaestàdeprimida? Hi ha regressióPerò, s que lanàlisi de la realitat grisa que ha deixat la crisi (o les crisis), hiha elements que convidin a tenir un renaixement dBerga i de la comarca? Respostes per a la represa.Coordinació: Pep Espelt Fotos: Jordi Plan



Vinyes d'implicació

El Berguedà és una comarca coneguda pel majestuós Pedraforca, per ser terra de bolets, de formatges i de pèsol negre, però principalment per ser un indret de turisme rural on passar  festius  i vacances. Afortunadament, el Berguedà és molt més.  Desconeguda per  molts,  és una comarca de gent que se l’estima, que vol viure-hi i envellir-hi.

El Gerard  i l’Isidre Vinyas som dos enamorats d’aquesta terra, en tots els seus vessants, i per això el nostre projecte de futur s’estableix al sud del Berguedà. Acabem  d’inaugurar el Celler  Vinyas d’Empremta, on fem vi de varietats tradicionals de la zona.

Les vinyes es troben a les costes de Vilafresca, entre  Navàs i Puig- reig, i l’objectiu és mantenir els paisatges autòctons i preservar la fauna que hi viu. Tractem la vinya i el vi de manera natural, amb mínimes manipulacions o intervencions en els processos. Permetem que  els vins s’expressin sols, en funció del lloc on són i de la climatologia que pateixen.

A més  de  fer vi, reconstruïm murs i barraques de pedra seca, cuidem l’entorn, busquem i redescobrim  elements vitivinícoles  i fem una gran tasca informativa per donar a conèixer el territori. Els caps de setmana, fem visites guiades a les vinyes i expliquem per què aquest territori havia estat tan important fa segles, quan tothom cuidava la terra, l’estimava i en vivia.

Fem passos petits però sòlids (ja sabeu allò de...«gota a gota s’omple la bóta») i per això el nostre projecte emprenedor s’està estenent amb força. I no podia ser d’una altra manera,  perquè a part  de  treballar amb  les mans,  ho  fem  sobretot amb el cor.

http://www.vinyasdempremta.cat/

Comentaris