Periodista
OPINIÓ
DOLORS CLOTET
Berguedà visions per renéixer
Vuit persones de la comarca repensen el Berguedà des de la seva òptica personal. La comarcaestà deprimida? Hi ha regressió? Però, més que l’anàlisi de la realitat grisa que ha deixat la crisi (o les crisis), hiha elements que convidin a tenir un renaixement de Berga i de la comarca?Respostes per a la represa.Coordinació: Pep Espelt Fotos: Jordi Plana
Essència bergistana
El Berguedà no és
una arcàdia feliç, ho sabem. Més aviat ens
sentim còmodes instal·lats en el desànim perpetu que ens fa tant mal
com ingerir un quilo diari de carn processada. Aquest tarannà victimista, a
part de convertir-nos en un remake de
la senyora Rotenmeyer, no ens ajuda, segur. Aquesta vocació genuïnament
berguedana de barrufet rondinaire és corrosiva.
El posat també pot ser una
estratègia perquè així, parapetats crònicament rere la crítica sistemàtica (que és molt diferent
de la constructiva), no ens
hem de molestar a proposar
alternatives que ens ajudin a avançar, a créixer, a aprendre. Potser ens hem de començar a creure que els reis
són els pares (i què, baby?), que som capaços de deixar de
fumar (només faltaria!) i que un altre
Berguedà (millor) és possible.
Hi ha persones que s'ho creuen. Doncs va.
Mirem de posar-hi el focus i vegem qui som aquestes curioses criatures
bergistanes i què volem ser quan siguem grans: mostrem-nos tan crítics i exigents com
calgui per escriure amb bona lletra un
full de ruta comú i decidir com arribar a la nostra particular Ítaca. Ei: i no
posem pals a les rodes, ni envegem els
èxits del veí, que això és (lleig) massa fàcil i poc fructífer. Construïm,
avancem.
Hi ha persones que han invertit els seus diners, i no pocs, a tirar
endavant projectes del sector de la cultura, el turisme, la gastronomia, la indústria, perquè creuen
en el potencial del Berguedà i no
com una
entelèquia sinó com una realitat. Alguna cosa
bona devem tenir quan fins i tot
Picasso va trobar inspiració al Pedraforca per engendrar el cubisme.
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada