AFANADOR

Androgins 

OPINIÓ

Ruven Afanador






ARTICLE PUBLICAT A REGIÓ7  10/04/2015

DEL CAMP NOU A LA PICA D'ESTATS

Quan es parla de modes no es parla de toros. TORO no és folklòric. Els peatges poden contenir tantes banderes com les hamburgueses producte nacional. Embellir-se amb l’assaig sobre la ceguesa  d’en Saramago es tan o poc comparable com depilar-se davant del monument a Colom.

Àngel Gitano és un impressionant llibre amb imatges d’homes a l’entorn del flamenc i retratats pel fotògraf Ruven Afanador. Blanc i negre i personatges extrets del seu món habitual. Paisatge andalús simple i auster, presentat en blanc i negre. Irreverent i indomable. De qui traspassa cos i cançons a passió i lament.

L’ull d’Afanador captiva l’ànima de l’Espanya més profunda i agònica. Imatges impúdiques de pantalons ajustats, cossos despullats o amagats amb roba de ballarines.
El surrealisme hi pren nota i posa de costat l’estilitzat cos androgin d’un ballarí, amb un home de bigoti i barret, vestit de dona, capaç de transformar el terme grotesc amb exquisida obra d’art.

Quan es parla de toros, m’imagino fàcilment un entorn similar a l’existent entre la duana d’Andorra i la peculiar edificació de la part espanyola. La legitimitat és un dret que s’adquireix a mida que un gosa fer-se gran. L’eloqüència enfarfega. Les dues paraules poden agermanar-se, com Berga i Manresa, com l’hora del vermut i les escopinyes sota el sol. No tots els paraigües són bons i cap d'aquestes paraules són fora de context. 

web Afanador aquí.

Comentaris