VISA POUR XAVIER GUAL

Visa Pour l'Image

OPINIÓ


XAVIER GUAL



WILLIAM DANIELS

PERPINYÀ (FRANÇA)
Fins el 14 de setembre 2014 


     Perpinyà és el centre del món. 

Premissa prèvia: Ser el millor del món d’alguna cosa, la que sigui, té un mèrit impressionant.

Primera pregunta: El fotoperiodisme és també una forma d’art o és només informació,missatge i/o denúncia?

Segona pregunta: Es poden organitzar coses de primeríssim nivell, potents i principals sense ser al melic del món com Londres, Tòquio o Nova York?

Tercera pregunta: I es poden organitzar sense recórrer a les subvencions com a sistema principal i/o únic de finançament?

Quarta pregunta: Qui era l’artista (un dels mes grans de tots els temps) que pensava que Perpinyà era el centre del món? (si no ho saps, tens la resposta al final).

Fets recurrents: Exposicions + Konvent (o Convents) i Entrada lliure.

Des del dia 30 d’agost, a “allà dalt” tenen respostes per aquestes i altres qüestions. Altament recomanable, “Visa pour l’image”  és la millor i més gran exposició de fotoperiodisme que es fa al món. Trobades de professionals, vetllades al aire lliure i mil mostres de fotografia són la base de tot el que està passant al Rosselló.

Dinou noms de grans fotògrafs i exposicions col.lectives com la famosíssima “World press photo”, Ceux du Nord (recull de les millors fotos de la guerra del Vietnam des del cantó dels vietnamites), la Favela cidade des Deus, les presons a Veneçuela, la violència silent de l’Àfrica i un interessantíssim recull de fotos d’amateurs que eren al lloc adequat i al moment precís per prendre una foto que és un bocí d’història grossa. I també l’Amèrica del Nord profunda i dura amb les imatges de la vida de després de soldats violades pels seus companys i/o caps militars.

El món al davant dels ulls curiosos d’una munió de visitants de Perpinyà que recullen el treball dels millors fotoperiodistes dels darrers anys. Del Convent de les Minimes fins al de Sainte Claire per un total de catorze emplaçaments per admirar fotografia d’alt nivell.

Veure els nois albins de l ́Índia (premi World Press photo) o les imatges dels cosacs a Ucraïna plantant cara a la neu i als oponents (dona igual el bàndol) a la revolta de Maïdan són dues de les imatges entre milers que s’exposen a diferents llocs de la capital rossellonesa. Perpinyà, amb el fotoperiodisme, torna a ser el centre del món fins el 14 de setembre. Im-pres-cin-di-ble. I el millor: l’entrada a les mostres és gratis.

(Era en Salvador Dalí qui deia l’estació de tren de Perpinyà era el centre del món. Hi ho era perquè a les seves sales d’espera és a on se li van ocórrer les millors idees per les seves obres)

Xavier Gual 
Web aquí
Twitter aquí

Comentaris