BESO RUSO

Bulgària is not Russia

OPINIÓ

BESO RUSO





Article publicat Regió 7 19/09/2014

S’acaba el perfum, el paper del vàter, l’amor, els condons d’Andorra i les històries més cursis. Quan el cor batega, tant pot ser per obvietat, com per senyal que de vegades respirem. Ser salat pot variar entre destí, preu o Mediterrani. Qualsevol dia pot estavellar-se el sol i pensar-se que era un llamp. Hi ha cançons que també parteixen l’ànima. Avui és Bebo Valdés i demà la més obsoleta de la Shakira. Tot depèn de l’estrofa que es decideixi cantar. Quan es té ganes de plorar, es plora i quan es té ganes de ser feliç, plou. 

Convertir-se en estàtua, bust o decoració de rotonda, és una fosca entelèquia, que es pot transformar en el pitjor fet que li pot passar a qualsevol intel·lectual.   
Rússia està exigint que Bulgària s’esforci per evitar el vandalisme dels monuments soviètics, després que un altre monument a les tropes soviètiques a Sofia va patir una modificació excepcional. Una transgressió que possiblement va millorar la peça escultòrica, i que va fer passar els soldats homenatjats, del color gris, a un divertit equip de reconeguts personatges i súper herois. 


Aquest vandalisme va ser l'últim d'una sèrie d’incidents similars a Bulgària, els quals mostraven irades crítiques envers Moscou. És el que té viure entre l’ incivisme i l’activisme. Pamfletaris que es capgiren. D’homenatjat a lladre o botxí. Sigui com sigui, l’elegància, criteri i bon gust artístic, hauria de ser la nota concordant a l’hora d’escollir què o qui figura com a bust dels carrers del món. 

Comentaris