ANDREU VILARDELL

VERRACOS

LA FONT DEL BALÇ (GIRONELLA-PROP CASSERRES)

ANDREU VILARDELL




Fins finals febrer de 2014


Societat cocalera a la Colòmbia camperola

El que fan és il·legal però és l'únic que dóna diners en aquest racó de Colòmbia. Són camperols cocalers, com la majoria de gent ―qui mes qui menys― del Bajo Cauca Antioqueño. Les coses no són com abans, la fumigació i l’eradicació han fet baixar bastant els cultius però n’hi segueixen havent i força. Si no hi ha alternativa no acabaran mai amb la coca, diuen alguns. Saben que si l’exèrcit els enxampa i no el poden subornar els aplicaran la llei trenta i cap a la presó. És el que hi ha i no deixaran de plantar per aquesta amenaça. L’exèrcit tampoc entrarà tan fàcilment, la zona està plena de guerrillers i no els hi posen fàcil.
Fa un parell de dies es va desmobilitzar un guerriller, els seus companys d’esquadra el van seguir fins al poble per evitar que s’entregués a l’exèrcit. Un franctirador va intentar ultimar-lo des de la muntanya però va fallar. El més rellevant de la història és que li va deixar la teulada a la Yeny Alejandra com un colador.
Fa uns dies els guerros (guerrillers) i els paracos (paramilitars) van trencar la treva que tenien des de feia mesos. La gent està a l’expectativa però de moment ja porten un parell de morts. Per si de cas, la gent del poble està comprant armes curtes per si s’han de defensar. Són històries del dia a dia, tan irrellevants com el que es menja o la borratxera de l’alcalde d’abans d’ahir. Es veu que anava ben torrat i va començar a disparar trets a l’aire. En realitat és el germà del candidat que es va presentar a les anteriors eleccions, però el van matar durant la campanya i es va presentar ell i va guanyar. Ara la gent li ha perdut la confiança.
La zona esta plena de cantines, prostíbuls i galleres. Les de després del pont tanquen més tard, allà no hi ha policia durant la nit. Els guerros controlen aquella zona. Aquests antres són imprescindibles. Entre alcohol, apostes i sexe de pagament s’ofeguen les penes d’un dia a dia massa dur. En aquest món dominat pels mascles la dona és la prostituta o la cuinera o les dues a la vegada. La violència és explicita i implícita.

* Verraco, alguns dels significats d'aquest vocable colombià son: Persona que pel seu talent o destresa sobresurt en alguna activitat o ofici, o que es destaca per la seva força física, audàcia, valentia o que està disgustat, de mal humor, colèric, excitat sexualment o bé que afronta els perills amb valor.



Comentaris