OBSESSIONS de PLANA

llibreria quatre cantons
passeig de la indústria, 29 - berga

la font del balç
casserres (prop gironella)

fins finals novembre 2012

konvent.0 realitza per primera vegada una doble exposició, on el fotògraf jordi plana reflexiona envers l’ésser humà segons la bíblia i la creació.
Per un costat, la llibreria quatre cantons de berga oferirà les versions femenines, les “eves”, mentre que a la font del balç, tres immensos autoretrats d’un “adam” guerriller, primitiu i salvatge.
Es tracta d'una exposició en que jordi plana presenta els seus darrers treballs fotogràfics més íntims, personals i extremadament obsessius.
Amb aquestes noves obres aconsegueix arribar a una delicadesa fins ara desconeguda, però que obeeixen a un llarg procés de treball creatiu i minuciós. Unes imatges, les quals giren a l’entorn de la figura humana i la seva creació, exemplificant l’individu amb tot el seu contingut i forma, partint de la referència de la pròpia imatge del mateix fotògraf, per continuar amb personatges amb una forta cruesa visual i de personalitat, els quals plana despulla, no tant sols de cos sinó també d'ànima.
En aquesta exposició plana va més enllà del que es pot intuir a simple vista i exposa els figurants a un joc extrem del propi jo, per extrovertir les obsessions a un cru diàleg entre l’ull de l’espectador i la pròpia consciència.
L’exposició no s’aparta de certa controvèrsia a plantejaments morals que transporten al fotògraf a il·limitar-se dins d’un ull aparentment voyeur, fins i tot malaltís, a punts obsessius i fora de to. Algunes de les imatges exemplifiquen la perversió de la ment, mentre que altres regala certa dolçor i poesia, acabant per uns immensos i provocadors autoretrats, d’uns suposats viatges tropicals de l’autor.
Per tant, estem davant d’un plana totalment obsessionat però eloqüent i experimentador de la imatge, amb un cert regust a misticisme però sense deixar de banda la degradació de la ironia i la riquesa creativa.
En conjunt, es tracta d’un treball preuat i de qualitat i que se’ns dubte no deixa indiferent.

EXTRET DE:
AURORA RODRÍGUEZ www.dbergueda.cat

 El fotògraf berguedà Jordi Plana reflexiona sobre l’home i la dona a partir de la història de la creació del text del Gènesis, en el seu nou projecte, titulat “Obsessions”. Es tracta d’una exposició amb una vintena de fotografíes, Plana reflexiona sobre l’ésser humà seguint la creació dels dos sexes, segons la Bíblia. Adam apareix representat ja en les primeres imatges, tres autoretrats de Plana, amb unes fotografies de 2 metres d’alçada i 1 d’amplada, que mostren un personatge “guerrer, primitiu, l’Adam bàsic”, diu Plana.

Una altra de les grans imatges és una representació del conegut quadre de Rubens “Les Tres Gràcies” per parlar de la “voluptuositat, creativitat i la festivitat que Adam no tenia fins que Déu va crear Eva”. Sobre el pecat original, Plana ha creat un díptic de dues fotografies i explica com, amb Adam culpant a Eva del pecat, apareix el mal, el masclisme i “la guerra de sexes”. La mostra continua amb quatre imatges que representen l’encant, el sexe pur, la realitat i la pèrdua de la identitat i acaba amb una altra gran fotografia que vol ser un homenatge “a la dona, que amb el seu aliment va néixer un gran imperi com Roma”. Aurora Rodriguez/Cultura.



Comentaris