voina: art prohibit



voina (guerra) és el nom d'un grup d'artistes activistes russos

el renaixament de l'art expressiu viscut, que és sincer i honest.voina ha posat en un compromís les agents de la policia del metro de moscou amb el petó a la boca. Això, en una ciutat russa on fer segons quin gest pot ser considerat una agressió i on la policia té fama de corrupta des de la caiguda de la unió soviètica, ha posat el grup artístic al carrer entre l'espasa de Putin i la paret dels policies.

L'estiu de l'any passat, van saltar a la fama amb una performance de nom salpebrat: "polla capturada pel KGB", dibuixant un penis de 65 metres en un pont de sant petersburg. Ara, el col·lectiu va baixar al metro de moscou, un lloc marcat per la seva riquesa artística, però també pel temor contemporani a un atemptat terrorista.


Art-grup voina defensa l'art de carrer i l'acció. L'art de carrer i l'art d'acció escampat a l'Est des de fa molt temps, és reconegut pels experts com una de les adreces més valuoses d'art contemporani.

Alguns dels seus principis són:

- el renaixement dels ideals heroics d'un artista intel·lectual. Creació de la imatge de l'artista com heroi romàntic, que preval sobre el malvat.


- renaixement de l'art expressiu viscut, que és sincer i honest i provoca una profunda experiència emocional a l'observador. Actualització de gèneres expressius monumentals, on les grans escales harmonizan en l'orientació del contingut, en contrast amb la hipertròfia passada de moda de les formes, no tenen sentit.

- creació d'un llenguatge artístic actual, produït per a l'art pur i no per diners. Creació d'un art nacional rus, sense estar passat de moda i sense provincianisme, i que provoqui admiració entre els intel.lectuals al voltant del món.


- renaixement de la cultura russa riallera, tradicions de l'absurd i del sarcasme en context del gran art, que és el renaixement del vívid alegria en els espais artístics.


Comentaris