Ramaderia Agroecològica
OPINIÓ
MARTINA MARCET
ARTICLE PUBLICAT A LA REVISTA REGIÓ7 19/03/2016
Berguedà visions per renéixer
Vuit persones de la comarca repensen el Berguedà des de la seva òptica personal.
La comarca està deprimida? Hi ha regressió? Però, més que l’anàlisi de la realitat grisa que ha deixat la crisi (o les crisis),
hi ha elements que convidin a tenir un renaixement de Berga i de la comarca? Respostes per a la represa. Coordinació: Pep Espelt Fotos: Jordi Plana
Alimentar
persones
Fer de
pagès a la comarca fa molts anys
que s'ha considerat de segona, tercera i quarta categoria. La mina, la fàbrica,
eren feines que procuraven un sou sense haver d'esllomar-se
a fangar (exceptuant els hereus de les
cases grans).
És imprescindible
dignificar la pagesia i alhora repensar-la. Cal una pagesia activa, d'escala
humana i agroecològica, si volem preservar l'entorn natural, la vida rural i la
salut.
No hem de
confondre aquesta pagesia amb un «viatge al passat» fent veure que la
tecnologia i la ciència no han arribat al camp. Cal recuperar sabers antics
però sumar-los a tècniques
innovadores, de cultiu, de gestió del sòl i de maneig del bestiar. La petita pagesia
repensada en aquesta clau, a banda de ser productiva (especialment a llarg termini), és molt
més sòlida per sobreviure
davant les crisis diverses (de les polítiques o dels mercats). Els preus es
poden fixar a partir dels costos i no dels mercats, i fer venda directa i
estalviar el marge de majoristes
i intermediaris. Tot això al mateix temps que es cuida un patrimoni de tots (la natura i l'entorn
rural), i també la salut de la població, procurant aliments sans.
Al Berguedà hi ha
diverses experiències d'aquesta mena però
seguim sent pocs. En canvi, prolifera una reindustrialització a base del sector agroalimentari amb la creació de
macrogranges de porcs. Aquest
camí no ens durà ni a un major equilibri ambiental, ni a tenir productes de
millor qualitat, ni a feines més dignes, i cal sumar-hi el risc que aquest
model faci fallida com el
tèxtil i el miner.
Promocionar la
petita pagesia no està en mans
de les administracions. La viabilitat
d'aquests projectes rau en les persones que s'alimenten dels seus
productes. Re- pensar i dignificar la pagesia està en mans de tots, dels qui alimentem persones, i dels
qui veuen la feina dels pagesos darrere
dels aliments.
https://twitter.com/MartinaMarcet
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada