RESIDÈNCIES

Agost 2014

CAL ROSAL

KONVENT

RESIDÈNCIES KONVENT AGOST 2014
Konvent no és tan sols un espai per mostrar art, sinó també un lloc on els artistes poden treballar i evolucionar en els seus projectes.
Donant continuïtat al projecte de residències artístiques que es duen a terme des de fa anys, aquest estiu, les propostes es mouen dins els sectors més primitius i entre límits tant musicals com pictòrics.
Per un costat hi tenim dos pintors que utilitzen de la tècnica de l’aerosol i d’un món a vegades prohibit i incomprès com és el graffiti, d’altra banda també hi és present un projecte de música experimental i visuals amb una forta herència del videoart.
Com a coproducció de Konvent s’ha ofert la residència a  Nil Safont, berguedà de 19 anys, descobert a partir de les seves pintades a llocs amagats. És per aquest motiu que des de Konvent se li dóna cabuda i tots els mitjans necessaris per tal de produir i exhibir les obres al mateix espai.

KEILA FERNANDEZ FUENTES
(LAS PALMAS DE GRAN CANARIA 1986)
Keila Fernández Fuentes és una jove pintora figurista canària. La seva tècnica, que anomena com a sostractiva i que consisteix en la superposició de capes de pintures fosques i clares amb el consegüent tractat per descobrir les zones de llum que configuren el dibuix. El resultat és una iconografia molt expressiva realitzada amb traços durs i textures que varien segons els suports utilitzats.
El projecte que està realitzant a Konvent esdevé una oportunitat d’evolució del llenguatge pictòric de Keila Fernández. Tot i utilitzar la mateixa tècnica, l’artista defuig de la part més realista per passar cap a un registre de pinzellada expressionista.
L’últim treball “Hágase la luz” tractava d’una sèrie de vint pintures amb retrats de persones de l’entorn més proper de l’artista i que intentaven sobreviure dins la incertesa per manifestar-se davant els nostres ulls per passar a ser els autèntics intèrprets de la seva pròpia existència.  D’aquesta manera, Keila utilitza la pintura no tan sols com a mitjà artístic sinó també com a manifestació i contribució social.
Keila Fernández reconeix que la seva trajectòria recau en una evolució gràcies a la investigació i treballant la tècnica des que estudiava Belles Arts a la Facultat de Pontevedra, on a través d’una tècnica mixta amb aerosol ja aconseguia extreure la llum que dóna la vida i defineix els protagonistes anònims de la seva obra.

 PRIMO GABBIANO
(BARCELONA)
Primo Gabbiano és el nom artístic d'Antonio Clavijo, músic i artista de Barcelona. Ha estat el guitarrista i compositor de diferents bandes de rock i krautrock. 
Actualment explora la faceta més experimental de la música, utilitzant drones, paisatge sonor, noise, ambient i electrònica primitiva. Amb una àmplia experiència en els escenaris, la seva posada en escena és marcadament visual i s'acompanya de les imatges de Visual Pal en un projecte interdisciplinari.
Durant la seva residència artística al Konvent tractarà de composar i enregistrar nou material d'àudio i de vídeo, i, a la vegada, treballarà en una composició sonora que es presentarà a l'Arts Santa Mònica de Barcelona el novembre d'aquest any.
Com a artista audiovisual ha elaborat i enregistrat una dotzena de curtmetratges i diversos videoclips. El 2012 la seva exposició de videodansa Contradansa va guanyar el Primer Premi de la Taula de les Arts Visuals de Manresa. Les seves peces de vídeo han estat seleccionades en festivals i mostres arreu del món. Compagina la seva faceta artística amb la direcció i presentació del programa setmanal de ràdio  La Moto de Sasha.
Té projectes de col·laboració amb artistes de Madrid, Mèxic i EE.UU que van des de la improvisació sonora a la crítica social mitjançant l'art contemporani.

NIL SAFONT SOLÉ
(BERGA 1995) 
SliM és el nom artístic del jove Nil Safont Solé.
L’artista utilitza la tècnica del graffiti com a mitjà d’expressió, utilitzant les parets com a manifestació de les seves obres.
A través del carrer comença a endinsar-se dins del món del graffiti reafirmant-se cada vegada més, fins que el concep com a forma de vida.
A través dels anys, SliM ha anat evolucionant la tècnica i canviant d’estil, de les lletres passa als dibuixos i d’aquí passa a les teles a partir de la coproducció que li ofereix Konvent, on cercarà el desenvolupament d’un estil més artístic. Per tant, serà la primera vegada que l’obra d’aquest artista fonedís es podrà contemplar de manera expositiva i amb noms i cognoms.
L’artista no se sotmet al Konvent al repte de la tela, tot i la mateixa temença per part d’SliM de la pèrdua d’essència del principi, sinó que el que vol és transformar la seva habilitat de l’spray adquirida en una forma d’expressió artística tot i que té clar que aquest canvi suposarà el pas de graffiti a una expressió més plàstica.
Nil Safont, està cursant actualment el grau de Belles Arts de Barcelona.
(Fotos: Jordi Plana)

Comentaris